Veganské vánoční cukroví. Pečeme se Světluškou

Veganské vánoční cukroví. Pečeme se Světluškou

Slevomat 28. 11. 2022

Jaké kombinace cukroví budete letos servírovat na vánoční stůl? Máme pro vás tip na tři sladké druhy, které potěší i striktně rostlinné strávníky. Připravila je talentovaná nevidomá cukrářka Paulína Mária Čulíková, a to v rámci naší společné vánoční kampaně se Světluškou. Přečtěte si, jak se peče potmě, proč je snazší připravovat veganské cukroví i více o Paulíně samotné.

Paulína se narodila s atrofií očního nervu, kvůli které trpí silnou slabozrakostí. Není však zcela nevidomá, rozeznat dokáže světlo i barvy. Proto se věnuje i aktivitám, které bychom u lidí s těžkým zrakovým hendikepem tak docela nečekali. „Baví mě focení a ráda chodím do nejrůznějších kaváren, kde sleduji aktuální designové a dekorační trendy,“ popisuje Paulína.

V kavárnách je obecně jako ryba ve vodě, sama totiž i jako kavárnice také pracuje – v rámci projektu Světlušky Kavárna POTMĚ. „Miluju lidi a miluju jakoukoli formu socializace, proto mě práce v Kavárně POTMĚ naplňuje. Působení v kavárně mi také hodně otevřelo oči v tom, jak ostatní, i zcela nevidomí, dokáží perfektně fungovat. Za to jsem Světlušce velmi vděčná. Mám tak nejen možnost věnovat se tomu, co mě baví, ale díky Světlušce jsem poznala i komunitu lidí s těžkou vadou zraku, což je pro mě velmi obohacující,“ popisuje Paulína.

Paulína si nepřetržitého kontaktu s lidmi užívá i během své každodenní pracovní činnosti, momentálně se totiž živí jako masérka. V posledních letech si ale velmi zamilovala pečení, což, jak doufá, by se v budoucnu mohlo stát také zdrojem její obživy. „Pečení je moje největší vášeň. Zatím jsem se kvůli nedostatku zkušeností nedopracovala k vytváření vlastních receptů, proto se zatím stále soustředím na pečení dle již vytvořených receptů. Nejraději se inspiruji u Nikolety Kováčové (Surová dcerka) a Marie Donajové (Maruška VEG),“ vysvětluje Paulína, která peče převážně vegansky. „Sama sice veganka nejsem, ale pro mě jako nevidomou je mnohem snazší nahrazovat zejména vajíčka. Představte si, jaké je poslepu hledat skořápky. To prostě nejde. Líbí se mi ale i etický a morální rozměr. Zároveň mě těší, že i veganské recepty jsou chuťově autentické,“ chválí si Paulína.

Inspirovat se můžete třemi recepty, které Paulína dle svých oblíbených kuchařek pro čtenáře upekla: rumové kuličky, rumovou bábovku a vánočku ze špaldové mouky.

Rumové kuličky

(Paulína vychází z receptu Nikolety Kováčové)

Ingredience:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g rozinek
  • 50 g cukru krystal
  • 2,5 dcl rumu
  • kokos na obalování

Postup:

Rozinky dáme do nádoby, zalijeme rumem a necháme hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Čokoládu a ořechy mezitím umeleme najemno. Následně veškeré ingredience (cukr, ořechy a čokoládu) přidáme k rozinkám a smícháme. Celé těsto můžeme ještě na chvíli vložit do lednice, aby se ingredience dobře spojily. Takto připravené těsto následně modelujeme do tvaru kuliček, které obalíme v kokosu a hotové uložíme do lednice.

Rumová bábovka

(Paulína vychází z receptu Nikolety Kováčové)

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 350 ml sójového mléka
  • 80 ml rumu
  • 100 ml oleje
  • 12 g kypřícího prášku
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
  • špetka soli

Postup:

V míse prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, kypřící prášek a vanilku. V druhé míse smícháme mléko, olej, rum a promícháme. Mokrou směs přilijeme k suchým ingrediencím a vytvoříme tekuté těsto. Je-li těsto příliš husté, můžeme doředit mlékem. Těsto mícháme do hladka a následně vylijeme do vybrané formy a pečeme na 180 stupňů 40 minut. Jakmile je bábovka upečená (kontrolujeme špejlí), necháme 10 minut vychladnout, vyklepneme a posypeme cukrem.

Vánočka

(Paulína vychází z receptu Marie Donajové)

Ingredience:

Kvásek

  • 1/2 droždí
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 1 čajová lžička špaldové mouky
  • 100 ml vlažného rostlinného mléka

Další ingredience

  • 600 g špaldové mouky typ 630
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 60 gramů oleje
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup:

Z ingrediencí vytvoříme kvásek, který necháme 15 minut odležet. Následně ke kvásku postupně přisypeme zbylé ingredience a opatrně promícháváme. Za chvíli vznikne ze směsi husté těsto, které necháme hodinu kynout. Těsto po hodině rozdělíme na tři provazy, jež promotáváme do tvaru copu. Smícháme trochu vody s jablečným octem a upletenou vánočku touto směsí lehce potřeme. Vánočku fixujeme špejlí a pečeme při 180 stupních cca 50 minut. 

Jak se vám článek líbil?

Slevomat

Tipy na výlety, pravidla k soutěžím a všechno, co by vás o Slevomatu mohlo zajímat. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru